Pommes Soufflées

 

Even een apart stukje over de “pommes soufflées” die ik vandaag (en gisteren in de testfase) gemaakt heb.

Pommes soufflées zijn opgeblazen aardappelchips die licht, luchtig en krokant zijn.  Het is eens wat anders en presenteert mooi.  Maar hoe krijgen we ze zoals ze moeten zijn?  Na heel wat geëxperimenteer, hier mijn tips:

Stap 1

Het belangrijkste en het moeilijkste is om je aardappel (een zetmeelrijke variant) flinterdun te snijden.  Niet té dun, want dan gaan ze stuk.  Niet te dik, want dan souffleren ze niet.  Ik heb mijn mandoline op stand 0 gezet. Resultaat zijn flinterdunne schijfjes waar je bijna door kunt kijken.

Stap 2

Plaats de schijfjes naast elkaar. Vervolgens bestrijk je de ene helft van de schijfjes met eiwit en de andere helft met aardappelzetmeel (maïzena).

TOM_8240

Stap 3

Plaats de schijfjes op elkaar: de “eiwitkant” op de “zetmeelkant”, en snij zoals je zelf wil.  Ik koos voor kleine rechthoekjes, zodat het eindresultaat kleine “kussentjes” worden.

TOM_8241

TOM_8242

Stap 4

Gooi in de friteuze op 180°.  Als alles goed is blazen ze meteen op.  Hou ze in beweging en draai ze regelmatig met een vork of dergelijke en pas op voor brandwonden 🙂

TOM_8243

Stap 5

Als ze goudbruin zijn haal je ze eruit en plaats ze op een keukenpapiertje.

TOM_8244

Stap 6 (optioneel)

Neem vol trots een foto van je geslaagde “pomme soufflée”!

TOM_8245

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *