Veggie feest !

Gisteren hadden we een etentje met vrienden gepland ten huize “Wat eten we vanavond?”.  Een ideaal excuus dus om een dagje in de keuken te vertoeven.  Gezien er tussen de gasten wat vegetariërs zaten, besloten we dan maar van a tot z “veggie” te koken.  Toch altijd een leuke uitdaging, en de mogelijkheid bij uitstek om de creativiteit de vrije loop te geven.

In al mijn enthousiasme voorzag ik een klein tiental gerechtjes/hapjes 🙂

Als hapjes/tapas op tafel

Focaccia met rozemarijn uit de tuin

Bloem, Gist en olijfolie.  Meer is het niet 🙂  En dan nog rozemarijn en grof zout natuurlijk.

Dipsausje van tomaten, zoete paprika, zwarte olijven en ricotta

Uitje, look en zoete paprika aanstoven. Tomatenblokjes erbij en laten inkoken.  Zwarte olijven en ricotta toevoegen. Geheime kruiden waren komijn en kaneel.

Dipsaus van champignons en witte bonen

Champignons, look en een sjalotje in kleine stukjes snijden en aanbakken met sojasaus, gemberpoeder en sesamolie.  In de blender gooien en wat witte bonen erbij.

TOM_9430

Carpaccio van rode biet met appel en feta

De rode bietjes waren reeds gegaard, dus het werk werd herleid tot het snijden van dunne schijfjes. Mooi openleggen op een bordje.  Rucola (opgewerkt met grof zout, peper, olijfolie en balsamico), feta, appeltje en een handvol pijnboompitten erbij en klaar is kees.

TOM_9427

“Groentetuintje” (TOPPER!)

Ok, als we even mogen opscheppen?  Mijn “groentetuintje” was een schot in de roos, en bovendien de “five star recommendation” van de avond.  Je mengt zure room en ricotta en brengt op smaak met mosterd en honing.  Dit plaats je als bodem in een schaal.  Vervolgens gooi je wat hazelnootjes en broodkruim in de blender en bak je het kruim mooi bruin met wat zout eronder.  Dit mag bij in de schaal en stelt de “aarde” van mijn groentetuintje voor.  Vervolgens steek je wat presentabele groentjes erin, en je hebt een prachtig schoteltje.  Ik koos voor worteltjes (gestoomd) en radijsjes.

TOM_9426

Empanadas

Voor de empanadas: 450g bloem mengen met 150g gesmolten boter en een beetje water.  Goed kneden, uitrollen en cirkeltjes uitsteken.  Hierop een kwakje van onze tomatensalsa, toevouwen en bestrijken met wat eigeel. In de oven tot ze goudbruin zijn.

TOM_9428

 

Aan tafel geserveerd:

Erwten/knolselder-soepje

Uitje en knolselder aanstoven, groentebouillon erbij en na een kwartiertje diepvrieserwtjes mee laten koken voor enkele minuutjes.  Munt erbij en vervolgens de mixer erin en een paar keer door de zeef om een glad resultaat te hebben.  Ik maak dit soepje graag pittig met cayennepeper.

TOM_9431

Paddenstoelenflan met knolselder

Nog een lekker herfstgerechtje.  Kastanjechampignons bakken en en de blender (die duidelijk overuren klopte…) met een beetje room.  Goed glad en fijn laten malen.  Agar agar erbij en in een ijsblokvormpje gegoten om op te stijven in de koelkast. De knolselder had ik op voorhand gestoomd.  Voor serveren even in de bloem wentelen en op hoog vuur een krokant opbakken.  Als sausje had ik wat groentebouillon en room met wat citroen laten inkoken.

TOM_9433

Bloemkool met witloof, pesto en erwtenkrokantje

Voor dit gerechtje bloemkool gaar gekookt in kokosmelk, afgieten en pureren met wat kokosmelk tot je een “zalfje” hebt.  Een pesto maken met basilicum, peterselie, pijnboompitten en olijfolie.  Het erwtenkrokantje kwam als volt tot stand: diepvrieserwtjes enkele minuutjes pureren en dan met toevoeging van grof zout en aardappelzetmeel pureren.  Deze puree op een bakpapiertje flinterdun uitstrijken en 10 minuutjes in de oven laten bakken/uitdrogen. De witloof rauw gemarineerd in wijnazijn en olijfolie.

TOM_9435

Pastinaakpuree met groentjes en een gepocheerd eitje

Pastinaak samen met aardappelen gaar koken en pureren.  De groentjes (bloemkool en zoete aardappel) zijn gestoomd en vervolgens gemarineerd in citroen en olijfolie.  De puree werd warm geserveerd, de groentjes koud en het eitje ook warm. Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat niet elke gast een even mooi gepocheerd eitje kreeg 🙂  En de appelkappertjes die er nog bij hoorden stonden ook nog in de koelkast…  Een beetje vermoeidheid vrees ik.

TOM_9437

Afsluiten deden we met een lekkere huisbereide appelcake, de specialiteit van de vrouw des huizes.

Het was zo een beetje de eerste keer dat ik mij wat heb laten gaan bij het vegetarisch koken, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. Bovendien was het ook goed om groentjes wat meer te appreciëren.  Daarom dat ik ook de vleesvervangers geschuwd heb.  Dit alles nog overgoten met een supersympathiek gezelschap en een 10 voor sfeer en gezelligheid, en ik spreek over een geslaagde dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *