Etentje

Afgelopen zaterdag hadden we bezoek van vrienden, en wat is er leuker dan een dagje in de keuken te staan?  Op het menu: een soepje, een voorgerechtje met vis, een hoofdgerecht met vlees, en een dessert (zonder vlees of vis 🙂 )  Een goede “mise-en-place” zorgde ervoor dat is ’s avonds weinig werk had…  Ziehier het menu:

Menu

Maar geen enkel geslaagd etentje begint zonder een hapje vooraf.  Dat waren er voor de gelegenheid twee. Links op de foto een hapje met schijfjes chorizo, verse yoghurt met honing en schijfjes mandarijntjes, overstrooid met kleine korstjes brood.  Het rechtse hapje is gerookte ham met een puree van ajuin en aardappel met gedroogde abrikoos en een klein toastje voor de krokante toets. Voor de puree: aardappelen en ajuin op een laag vuur stoven met wat bouillon, mixen en afkruiden met komijn en witte wijnazijn. Het brood was ook zelfgemaakt (en glutenvrij, rekeninghoudende met onze gasten).

 

TOM_2627

 

We waren alvast goed begonnen…  We startten het menuutje met een soepje van bloemkool en appel.  Als garnituur sint-jacobsvruchten op twee wijzen: een rauwe carpaccio (met limoen en olijfolie) en een gebakken exemplaar.  Stukjes appel en een crumble van ovengedroogde chorizo werkten het geheel af.  Aan tafel overgoten met het lekkere soepje was dit een lekker gerechtje.

 

TOM_2629

 

Tijd voor het voorgerechtje, waarbij ik origineel en een beetje gewaagd uit de hoek probeerde te komen.  Basis van het gerecht van een rauw stukje roodbaars, in de koelkast gemarineerd in citroen en olijfolie.  Hierbij kerstomaatjes (even afkruiden en in olijfolie draaien), enkele toefjes bloemkoolcrème (bloemkool met mascarpone), meringues met parmezaan en zelfgedraaid ijs van avocado en limoen.  Lekker fris, en op z’n geheel beschouwd een knaller, al zeg ik het zelf…

 

TOM_2630

 

Voor het hoofdgerecht gingen we terug meer de klassiekere toer op.  Een lekker stukje rundsvlees (Ierse Rib-Eye)  met gebakken aardappelblokjes, een erwtencrème (met munt), gestoofde worteltjes en sjalotjes die ik gekonfijt had in olijfolie en kippenbouillon, als laatste detail enkele dotjes lemon curd en wat aangebakken hazelnootjes.  Het zoetzure hiervan vond ik goed passen bij het geheel.

 

TOM_2632

 

En zo was het tijd voor het nagerechtje.  Ster van de show was een bolletje zelfgedraaid aardbeienijs, gepresenteerd op wat amandelcrumble (amandel, bruine suiker, boter en glutenvrije bloem), gepaard met een (glutenvrije) brownie en afgewerkt met wat lemon curd en een lekkere chocoladeganache.

 

TOM_2633

 

Het was een lekker menuutje, het gezelschap was top, en samengevat was het 3u30 toen we de lichten uitdeden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *