Etentje met groene asperges

 

Nog steeds midden in het aspergeseizoen, was het niet zo moeilijk om inspiratie te vinden voor het etentje van gisterenavond met vrienden. Hoofdrolspeler: de lekkere Gingelomse groene asperges van Regalys…

Als voorgerecht koos ik voor groene asperges met parmaham en een puree van paprika. Voor dit pureetje fruit ik een uitje met rode paprika aan, samen met een patatje voor de structuur. Zodra alles gaar is, de mixer erin. Afkruiden met paprikapoeder, cayennepeper en wat citroen en honing. Omdat ik er graag dotjes mee spuit, doe ik er agar agar bij om een iets stevigere structuur te verkrijgen.

De asperges zijn beetgaar gekookt in gezouten water, en worden warm geserveerd op de parmaham. Afwerken met dotjes paprikapuree, wat olijfolie, grof zout en pijnboompitjes. Lekker!

 

TOM_4171

 

Een fris voorgerechtje met directe link naar het hoofdgerecht: varkenshaasje met asperges en compote van tomaten. Het vlees heb ik eerst aangebakken om vervolgens op lage temperatuur verder te garen in de oven. Oven op 110°C tot het mooi rosé is (kerntemperatuur 67°C), ongeveer een half uurtje heeft dit geduurd.  Resultaat: boterzacht 🙂

De asperges zijn in stukken gesneden en gebakken in de pan, met op het laatste een paar uit de kluiten gewassen tenen look erbij. Tip van de dag: look en asperges zijn een hemelse combinatie. De patatjes zijn in rondjes uitgestoken en gegaard in de pan op laag vuur met flink wat olijfolie.

De witte dotjes zijn een puree van ajuin en wat aardappel. Afgekruid met komijn geeft het geheel een zeer umami-rijke smaak, perfect voor bij vlees.

Voor de compote van tomaten heb ik eerst een uitje met wat look aangestoofd, daarna gepelde en ontpitte San Marzano tomaten in kleine blokjes erbij. Witte wijnazijn en suiker geven het karakter aan de compote. Een paar minuutjes laten koken en dan door een zeef gieten. Vooral niet helemaal plat koken! Verse basilicum en tijm werken de compote helemaal af. Serveren op kamertemperatuur.

TOM_4174

 

Alle smaken op het bord passen perfect bij elkaar en zorgen voor een erg smakelijk en niet te zwaar hoofdgerecht.

Voor het nagerecht tenslotte, gingen we voor een aspergeloze bereiding 🙂 Een flan van mango en kokosroom met aardbeitjes.

Snijd een rijpe mango in stukjes en laat even stoven. Voeg kokosmelk, suiker en citroen toe en kook verder in. Als de mango goed plat is, glad mixen en terug even opkoken met wat agar agar erbij.  In de koelkast laten opstijven.  Serveren met verse aardbeitjes, wat aardbeiencoulis, munt en pistachenootjes. Zuinig geweest op de suiker resulteerde dit in een fris nagerechtje.

 

TOM_4176

 

Een geslaagd etentje, met alvast voor sfeer en gezelligheid een 10. Altijd een plezier om te koken voor vrienden die graag eten!  Het etentje was bovendien glutenvrij, lactosevrij en “eivrij”.

 

  3 comments for “Etentje met groene asperges

 1. 5 juni 2016 at 11:34

  Het hoofdgerecht was zowat het lekkerste wat ik ooit gegeten heb! Het voorgerecht de ideale opener en het nagerecht een frisse afsluiter. Bedankt voor de fijne avond!

  • WatEtenWeVanavond?
   5 juni 2016 at 12:00

   Dank u wel Kevin !

 2. Janssen
  5 juni 2016 at 13:10

  Njam, njam – trots om mijn schoonzoon kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *